2013. január 9., szerda

Drogot akár benzinkútról

Bár az oldal elsősorban védőoltásokkal foglalkozik, most mégis teszek egy kis kitérőt.

Két éve jelent meg ezzel a címmel egy cikk a naturhirek.hu-n (nem ua., mint a naturahirek, bár a színvonal hasonló), melyben Demecs István a fenilefedrint tartalmazó készítmények ellen emelte fel szavát. A cikkben megfogalmazott állításokat már akkor tételesen cáfoltam, de a leírtak azóta is rendre felbukkannak az interneten, most épp az antalvali.com-on jöttek szembe.
Mindez iskolapéldája annak, hogy amikor a demagóg hülyeség és a józan, paraszti ész találkozik, bizonyosan a hülyeség fog győzni, hiába az észérvek és a bárki által könnyedén ellenőrizhető állítások.

Az egész cikkben az a legszebb, hogy bár a szerző következetesen a fenilefedrint ostorozza, de a cikk alján már a pszeudoefedrin betiltását követeli és még forrásként is ezen vegyületet linkeli a Wikipediáról. Mindaz, amit az előbbi vegyület kapcsán leír egyáltalán nem igaz: a fenilefedrin nem alapanyaga drogoknak, nincs hatással a központi idegrendszerre, csupán összehúzza az orr nyálkahártyában lévő ereket, így csökkenti az ödémát, tehát az orrdugulást.
Demecs úr felkészültségét mi sem mutatja jobban, hogy pl. a Robitussin-t is felhozza a témában, miközben annak fő hatóanyaga a dextrometorfán, fenilefedrin-t csak néhány változatban használtak, de ott sem fő hatóanyagként. Az olyan roppant objektív és tárgyilagos bizonyítékokkal, mint pl.: Több nőismerősöm is a táskájában hordta a Neocitrant akkor is, amikor semmi betegsége nem volt. “Biztonságérzetet” adott nekik. már tényleg nem tudok mit kezdeni.

A pszeudoefedrin amúgy tényleg alapanyaga a metamfetamin szintézisnek, nem véletlenül tiltották be számos országban és használnak helyette fenilefedrint. De még ez esetben is roppant nagy butaság az LSD és a pszeudoefedrin hatásai közé egyenlőségjelet tenni, mondván ez utóbbi alapanyaga lehet drogoknak. Az meg a demagógia csúcsa, amikor a zuglaborokban kotyvasztott drogokat is a gyógyszergyárakra akarja ráverni a szerző.

Az alternatív orvoslás híveinek hozzáállását persze mi sem jellemzi jobban, hogy miután odateszik eléjük a bizonyítékokat, akkor jön a "Jó-jó, de a fenilefedrin is biztosan mérgezi a szervezetet, meg nem is ez itt a lényeg." Nem hát, arrafelé nem az igazság a lényeg...

2 megjegyzés:

  1. http://kodpiszkalo.blog.hu/2012/01/21/l_868

    VálaszTörlés
  2. Szerintèm aki kíváncsi,diploma nélkül is utána tud olvasni,keresgélni az igazságnak.
    Itt a neocitran összetevője
    http://drinfo.eum.hu/drinfo/sid/print2/lid/print/pid/0/medicineApplication/oid/0/m,0100000018451;jsessionid=737F613125CEBEA8F92628859C4771DD
    itt a fenilefrin leítráss,mellékhatással együt
    http://hu.m.wikipedia.org/wiki/Fenilefrin
    tartos használat hátulütője
    http://hu.m.wikipedia.org/wiki/Orrcsepp#Rhinitis_medicamentosa
    és akkor a feniramin-maleát-ról még nem is volt szó, ami erős antihisztamin.
    De nem vagyok semmi jónak az elrontója, mindenki maga dönti el miben,kinek hisz?

    VálaszTörlés