2012. október 12., péntek

Védőoltások farmakokinetikája

Egy egészségprevenciós szakember Facebook bejegyzésben emelte fel szavát a vakcinák farmakokinetikai vizsgálatának hiánya miatt. A teljes cikket nem is, de a fontosabb részeket idézném:
A gyógyszerbiztonsági követelményeknek megfelelően jogosan feltételezzük, hogy a kötelező védőoltások - ahogy nevükben is jelzik, gyermekeink védelmét szolgálják. Azonban a vakcinák gyógyszerbiztonsági vizsgálatának szerves részét adó farmakokinetikai tulajdonságok értékelése az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hatályos jogszabályos előírásai szerint nem előírt. 
továbbá:
Egészségprevenciós szakemberként és 3 gyermek édesanyjaként, határozott véleményem, hogy ameddig a vakcinagyártók és az ANTSZ nem kötelezett a farmakokinetikai tuladonságok értékelésére, központi szabályozás alapján, az oltásokat nem kell beadatnom a gyermekemnek.
A szerző amúgy helyesen írja le, hogy mi a farmakokinetika (a gyógyszertan azon szakága, amely a szervezetbe bejuttatott gyógyszerek szervezeten belüli sorsát vizsgálja, vagyis leírja a gyógyszerek szervezeten belüli mozgását.), de sajnos jelen felhívással három alapvető probléma van:
  1. Vakcinák hatóanyagainál a farmakokinetika eleve értelmezhetetlen, mivel az antigének esetében a cikkben említett abszorpció-disztribúció-metabolizáció-exkréció négyes egyike sem zajlik le gyakorlatilag.
  2. A segédanyagok farmakokinetikáját vizsgálják, de értelemszerűen egy új oltóanyag esetében nem fogják századszorra is leellenőrizni ugyanazt, ha e téren a korábbi vakcinákhoz képest nincs eltérés.
  3. Így tehát az sem teljesen igaz, hogy új oltóanyagok esetében egyáltalán ne végeznének farmakokinetikai vizsgálatokat. Ahogy fentebb is írtam: ha a felhasznált segédanyagokban, vagy a bevitel módjában változás áll be, elvégzik ezeket - erre amúgy van előírás.
Mindezeken túl az is sajnálatos, hogy a szakértő szerző számtalanszor cáfolt anyagokat linkel hiteles bizonyíték gyanánt és néhol érthetetlen módon kever dolgokat, mint például a szopogatós torokfertőtlenítő nyomán ugrik a védőoltásoknak.

7 megjegyzés:

  1. Kedves Kritikusok Kritikusa!

    Kérdésem: miért nem kell farmakokinetikai (ahogy a szervezet hat a szerre) vizsgálat vakcinák esetében, míg a farmakodinámiást (ahogy a szer hat a zervezetre) elvégzik, holott gyógyszerbiztonság szempontjából mind a kettő fontos???
    Így eléggé egyirányú "zsák"utca...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Névtelen, ott a válasz a bejegyzésben:

      "Vakcinák hatóanyagainál a farmakokinetika eleve értelmezhetetlen, mivel az antigének esetében a cikkben említett abszorpció-disztribúció-metabolizáció-exkréció négyes egyike sem zajlik le gyakorlatilag."

      Mégis hogyan kell azt farmakokinetikailag vizsgálni, azt, ami farmakokinetikailag értelmezhetetlen?

      Törlés
    2. Értem, tehát a vakcinák HATÓANYAGAINÁL nem zajlik le a 4-es folyamat... és a segédanyagok tekintetében?
      Pl: Szacharóz, trometamol, Hanks-médium (fenolvörös nélkül), ecetsav és/vagy nátrium-hidroxid, formaldehid, fenoxi-etanol?
      Vagy az alumínium-hidroxid esetében?

      Törlés
    3. Idézném Zoltán Nacsát: "Névtelen, ott a válasz a bejegyzésben"

      Törlés
  2. Látom, de nem értem...
    "A segédanyagok farmakokinetikáját vizsgálják, de értelemszerűen(sic!) egy új oltóanyag esetében nem fogják századszorra is leellenőrizni ugyanazt, ha e téren a korábbi vakcinákhoz képest nincs eltérés."
    Szerintem nem olyan ÉRTELEMSZERŰ ez. Akkor miért nem szerepel az "alkalmazási előrásokban/előiratokban" legalább az alap vizsgálat eredménye???

    VálaszTörlés
  3. ezt a farmakokinetikát én sem értelmezném, ha lelkiismeretlen gyógyszercég volnék akinek a profit mindenek felett: FELHÁBORÍTÓ!
    http://www.oocities.org/egeszseg/higany_geier.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. legközelebb, mielőtt hozzászólsz, próbáld meg értelmezni a leírtakat!

      Törlés