2012. szeptember 11., kedd

Autista majmok - tájékozatlan kritikusok

Standard oltások hatására a kölyök majmok az autizmus tüneteit kezdik mutatni - naturahirek.hu, antalvali.com
Az eredmények kimutatták, hogy azok a fiatal makákó majmok akik az 1990-ben kidolgozott amerikai oltási menetrend szerint minden oltást megkaptak koruknak és súlyuknak megfelelő adagokban, az autizmus tüneteit kezdték el mutatni. A kontroll csoportban lévő, nem oltott társaik nem produkáltak ilyen tüneteket. Mindez arra utal, hogy szoros kapcsolat van a védőoltások és az autizmus kifejlődése között.
A csöppet hatásvadász írás amúgy erre a tanulmányra épít: Influence of pediatric vaccines on amygdala growth and opioid ligand binding in rhesus macaque infants: A pilot study Mint a nevében is szerepel, ez egy pilot study, vagyis olyan előzetes tanulmány, amely alapján a szakemberek eldöntik, hogy érdemes-e az adott irányba további, részletesebb kutatásokat folytatni, vagy sem. Ilyen tanulmányokból nem szokás messzemenő következtetéseket levonni, véres rongyként meg pláne nem kéne lobogtatni, mert könnyen nagyot koppan a szerző.

Röviden a tanulmányról: a kísérlethez 16 makákót használtak fel. 12 megkapta az Egyesült Államokban '94-'99 között használt oltásokat, 4 pedig a kontrollcsoportba került. 4 és 6 hónapos korukban megvizsgálták az agy két oldalán elhelyezkedő amygdala (mandulamag) nevű területet, mert az orvostudomány jelenlegi állása szerint az autizmus kialakulásában ezen területnek nagy szerepe lehet. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy az amygdala mérete kis mértékben valóban megnőtt az oltott majmoknál.

Eddig tehát minden igaz, amit az oltáskritikus szerzők megírtak, sajnos az ördög megint az elhallgatott, apró részletekben rejlik:

  1. Bár az oltott majmoknál kis mértékben megnőtt, de a kontrollcsoport tagjainál szokatlanul nagy mértékben lecsökkent az amygdala mérete. Korábbi kísérletekben még nem tapasztaltak ilyet, sőt, még az oltatlan majmoknál is megfigyelték a növekedést. Mivel csak a kontrollcsoport eredményeihez viszonyítva lehet kimondani, hogy az oltott majmoknál látott növekedés természetes-e, vagy sem, így a tanulmány eredményei erősen vitathatók.
  2. A tesztet 12 oltott és 4 kontroll majommal kezdték, különös módon a végére csak 9 oltott és 2 kontroll maradt. Mi történt a többivel? Erről nem szól a tanulmány és bár tényszerűen nem állítom, de mivel az oltáskritikus lobbi általában szereti a legrosszabbat feltételezni a másik oldalról, így némi rosszmájúsággal hadd szúrjak vissza: Nem tán azért, mert kellemetlen irányba mozdultak volna azok a mutatók?
  3. Végül az oltáskritikus szerzők adta cím: a kölyök majmok az autizmus tüneteit kezdik mutatni. Sajnos ezzel óriási bakot lőttek, mert a tanulmányban egyetlen szóval sem említik, hogy a kísérletben szereplő majmok az autizmus tüneteit mutatták volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése